Menü

Főoldal

Hírek

Eseménynaptár

MeetUP

Vizibilitás

Kutatások

RaKÉTa

ReStart

Kapcsolat
1075 Budapest,
Károly krt. 13-15., B ép. 7. em.

Művészet, technológia és etika: "A Fair New World" kezdeményezés

Főoldal
Hírek
Művészet, technológia és etika: "A Fair New World" kezdeményezés
Single news img

Az "A Fair New World" nevű kezdeményezés a művészet, a technológia és az etika kölcsönhatásának felfedezését tűzte ki célul a kortárs társadalom folyamatosan változó térképén. Ennek a dinamikus konvergenciának az élén az "A Fair New World" áll, a Kunst en Erfgoed (Művészetek és Örökség) kezdeményezése. Sokrétű megközelítése révén az „A Fair New World” eligazodhat digitális korunk összetettségei között, felhívva a figyelmet a reflexióra, a közös munkára és az intézkedésre.

Az kezdeményezés missziójának szerves része az a felismerés, hogy a művészet katalizátorként működik a kritikai érvelésben és a társadalmi változásban. Kiállítások, előadások és digitális installációk révén a művészek megkérdőjelezik a meglévő normákat és gondolatébresztő beszélgetéseket kezdeményeznek olyan kérdések körül, mint a megfigyelés, az automatizálás és a mesterséges intelligencia. A művészet a hagyományos határokon túlmutatva eszköz az empátia, a párbeszéd és a transzformáció számára.

Az "A Fair New World" erőfeszítéseinek sarokköve a közös partnerségek kialakítása. Az oktatás, az ipar és a civil társadalom különböző háttérrel rendelkező érdekeltségeinek egy térbe helyezésével az kezdeményezés interdiszciplináris párbeszédet és tudáscserét ösztönöz. A közös kutatási projektek és a kreatív rezidenciák révén a résztvevők olyan aktuális problémákkal foglalkoznak, mint az adatvédelem, az algoritmikus elfogultság és a digitális jogok, új utakat nyitva az etikus innováció felé.

Az belga kezdeményezés szívében az elkötelezettség áll, hogy megerősítse a marginalizált hangokat és narratívákat a technológia és az etika körül folyó diskurzusban. Az inkluzív programok és az alulreprezentált művészek támogatása révén az kezdeményezés célja a rendszerbeli egyenlőtlenségek kihívása és nagyobb sokszínűség és befogadás elősegítése a kulturális szektorban. Az alulreprezentált nézőpontok platformot biztosítanak az elnyomó hatalmi dinamikák szembesítésére és egy igazságosabb kulturális táj kialakítására.

A közönség bevonása az "A Fair New World" küldetésének egyik legfontosabb pontja. Műhelyek, előadások és közösségi kampányok révén a kezdeményezés arra ösztönzi a közönséget, hogy aktívan részt vegyenek a technológia és az etika körüli párbeszédben. A párbeszéd és a vita elősegítésével a kezdeményezés arra ösztönzi az embereket, hogy tájékozott és aktív állampolgárokká váljanak egyre inkább digitalizált világunkban, kialakítva a kollektív felelősség és cselekvőképesség érzetét.

A megalapítása óta az "A Fair New World" jelentős lépéseket tett a technológia etikai dimenzióinak tudatosítása és párbeszéd kezdeményezése terén. A jövőben a kezdeményezés célja, hogy tovább erősítse hatását kibővített programok, stratégiai partnerségek és az etikus innováció folyamatos támogatása révén. A kritikai érvelés, a művészi kifejezés és a közösségi részvétel platformján keresztül az "A Fair New World" pozitív változást szeretne elérni, és hozzá kíván járulni egy igazságosabb és egyenlőbb társadalom kialakításához.

Forrás: https://www.kunsten.be/en/research/a-fair-new-world/