Menü

Főoldal

Hírek

Eseménynaptár

MeetUP

Vizibilitás

Kutatások

RaKÉTa

ReStart

Kapcsolat
1075 Budapest,
Károly krt. 13-15., B ép. 7. em.

Ez várható idén a belföldi rendezvénypiacon

Főoldal
Hírek
Ez várható idén a belföldi rendezvénypiacon
Single news img

forrás: turizmus.com

A 2024-es Utazás kiállítás első napján a Turizmus.com kiadója ismét szakmai konferenciát szervezett a Hungexpón, „2024-ben lapot húzunk 19-re" címmel. Oszkó-Jakab Natália, a Magyar Turisztikai Program Alapítvány társelnöke záróelőadásában a 2024-es belföldi rendezvénytervekről és a várható kilátásokról beszélt.

Az alapítvány társelnöke elmondta, hogy 2020-ban a covid sújtotta rendezvényipar megsegítésére hozták létre az alapítványt, amely azon dolgozik, hogy a szektoron belül összefogja a különféle típusú rendezvények szervezőit és szolgáltatóit – legyen szó kulturális és turisztikai rendezvényekről, fesztiválokról, konferenciákról, egyedi programokról vagy nemzetközi sportesemények megvalósításáról –, és segítsen megoldást találni az ágazat átfogó problémáira. 

Az MTPA tevékenységének négy fő pillére a kutatás és adatbázis-építés; az ösztöndíjprogram és az ahhoz kapcsolódó együttműködések; a hazai és nemzetközi kapcsolatok építése; illetve az MTPA honlapján elérhető, folyamatosan frissülő Eseménynaptár gondozása. 

Az alapítvány elsődleges kutatási célja, hogy valós képet kapjon az ágazat munkaerőpiaci helyzetéről. 2022-ben a Hétfa Kutatóintézettel közösen két kutatást végeztek: az egyik a képzési struktúrát vizsgálta a hazai rendezvényszektorban, a másik az ágazathoz kapcsolódó készségeket és képzéseket mérte fel a munkaerőpiac tükrében. 

Mivel a pandémiát követően a rendezvényipar legsúlyosabb problémáját a munkaerőhiány jelentette, az MTPA a szakma segítésére létrehozta a RaKÉTa (Rendezvényipari Képzési Támogatás) ösztöndíjprogramot, amelynek keretében rendezvényszervezői, illetve -szolgáltatói képzésekre ösztöndíjas helyeket ajánlott fel több felnőttoktatási partnerintézményben. 

A pilot-félévben 26 ösztöndíjasuk volt négy felnőttoktatási képzőhelyen. A program részeként felsőoktatási együttműködések kialakításán is dolgoznak, eddigi partnereik a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem. A rendezvényszektorhoz kapcsolódó képzésekről az MTPA honlapján elérhető digitális RaKÉTa térképen tájékozódhatnak az érdeklődők. 

Oszkó-Jakab Natália elmondta, hogy 2021-ben az alapítvány hívta életre a Rendezvény Restart konferenciát is, amelyet azóta minden évben megrendeznek, hogy a kulturális, üzleti és sportrendezvények szervezésében dolgozó szakemberek találkozhassanak, és megvitassák az elmúlt időszak tapasztalatait.

Szintén a tapasztalatcserét, az edukációt szolgálják az MTPA havi rendszerességgel szervezett MeetUpjai is, ezek legfőbb célja, hogy a szakmában dolgozók az előadások, kerekasztal-beszélgetések során megismerjék a rendezvényipar meghatározó szereplőit, és tapasztalatot cseréljenek a rendezvényszektor egészét érintő témákról.

A hazai kapcsolatépítésen túlmutat az MTPA Visibility programja, amelynek célja, hogy az országhatáron túl bemutassa a magyar rendezvényszakma szereplőit, trendjeit, fontosabb eseményeit, és ezzel segítse a hazai szereplők nemzetközi láthatóságát, partnerkapcsolatainak építését és az üzletszerzést. 

Végül Oszkó-Jakab Natália felhívta a figyelmet az MTPA naprakész Eseménynaptárára, amely a magyarországi kulturális, sport, üzleti és közösségi rendezvényeket gyűjti össze egyetlen, jól kereshető felületen.

Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Thumbnail image
Thumbnail image
Thumbnail image
Thumbnail image
Thumbnail image